Kerekerdő Alapítvány

Wednesday, August 30, 2006

Újra APADÓ KÚT

"Zöld fürkész" címmel környezeti nevelési programot indít a Pécsi Zöld Híd Alapítvány. Tél végén a pécsi Gyermekek Háza két munkatársa járt a Kerekerdő Alapítvány központjában. Tapasztalatszerző körútjuk során több szombathelyi környezeti neveléssel foglalkozó intézményt meglátogattak. Ebből az alkalomból és régi ismeretségünk okán jutottak el az Ökocellába. Mint kiderült, a "Természetről a természetben" c. könyvünkből már tájékozódtak az alapítvány munkájáról. Különösen az Apadó Kút c. program, a Mocorgó vetélkedő és a Pajta tábor keltette fel érdeklődésüket. Főként ezeknek a programoknak a részletei érdekelték őket.
Nem telt bele, csak néhány hónap és újra jelentkeztek, azzal a szándékkal, hogy az Apadó Kút-hoz hasonló, egész tanévet betöltő programot indítsanak, a mi tapasztalatainkra építve. A Zöld Híd Alapítvány adta be azt az NCA pályázatot, melyben a Kerekerdő Alapítvány partnerséget vállalt.
A pályázat nyert és indul a program.
Hétfőn (augusztus 28-án) már sor került az első tapasztalatcserére az Ökocellában. A program két szervezője Varga Ágnes és Berecz Ágnes apróra kikérdeztek minket a program részleteiról. Előkerültek ereklyeként őrzött régi dokumentumok, a "Zöldfülű"c. egykor volt újság megsárgult példányai.
Mint ismeretes a '90-es évek első felében létezett az Apadó Kút c. program. "Fogadd örökbe a természet egy darabkáját!" szólt a felhívás. Általános iskolák kisebb nagyobb csoportjai vettek részt a programban. A tanév során az örökbefogadott természeti objektum megismerésével foglalkoztak. A program gazdája a szombathelyi MMIK volt. Kezdeményezői és tevékeny közreműködői viszont azok az emberek, akik a Kerekerdő Alapítványt is létrehozták és működtetik, ezért talán jogosan kicsit saját gyermekünknk is tekintjük ezt a programot. Az Apadó Kút mintegy 3-4 évig létezett. Az első időkbn több mint 50 csapat nevezett be, aztán később 20-30 csapat maradt aktív. A programnak voltak gyerekkonferenciái, ahol a csapatok bemutathatták a végzett munkát. A "Zöldfülű" c gyermeklap illetve a "Nyitott szemmel a természetben" rendszeresen beszámolt a mozgalom eseményeiről. A legaktívabb csapatok jutalomtáborozáson vehettek részt Velemben. Később a program kibővült a szomszédolásokkal és a terepgyakorlatokkal. A csapatvezető pedagógusok így kipróbálhatták a projekt módszert, de volt olyan iskola, amely mint afféle integrált "tantárgyra", teljesen ráépítette az oktatását, a természetismeret, a matematika, a rajz, a magyar nyelv ismeretanyagát is.
Akkor Celldömölkről, Vasvárról Egyházashollósról és Hosszúperesztegről voltak a legaktívabb csapatok. Szombathelyről az oladi Simon István Általános Iskola s a Váci Mihály Általános Iskola volt a legaktívabb.
A program akkor, különböző személyi jellegű problémák miatt elhalt. Nagy öröm viszont, hogy új formában, más helyszínen újjáéled.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home