Kerekerdő Alapítvány

Friday, September 01, 2006

Közel félmillió forint 1 %-os felajánlás

Megérkezett az APEH értesítése, mely szerint a Kerekerdő Alapítvány számára 426 557 Ft felajánlás érkezett az adózó állampolgárok 2005. évi személyi jövedelemadójából. Ez ahhoz képest, hogy mi egy kicsi vidéki szervezet vagyunk elég jelentős összeg. Köszönjük mindazoknak akik megtiszteltek bennünket, hogy nekünk ajánlották fel ezt az összeget

GM mentes Magyarországot!

Mintegy félév után, úgy tűnik, végre napirendre tűzi a szombathelyi önkormányzat is azt a beadványt, melyet a Kerekerdő Alapítvány és a Magyar Természetvédők Szövetsége - Föld Barátai Magyarország nyújtott be a tavasz folyamán. Mint ismeretes a Szövetség, tagszervezeteire építve, egy nemzetközi akció részeként, országos kampányt indított annak érdekében, hogy minél több önkormányzat nyilvánítsa ki, hogy génmanipulált termék mentes övezet kíván lenni. A szombathelyi kampánynapon 641 aláírás gyűlt össze. Az aláírók azt az akaratukat erősítették meg, hogy Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata is nyilvánítsa ki, hogy közigazgatási területén nem tartja kívánatosnak, hogy génmódosított termékeket termeljenek, forgalmazzanak illetve fogyasszanak. A város Környezetvédelmi Szakbizottsága hétfőn (szeptember 4-én) tárgyalja az Alapítvány beadványát. Az ülésre az Alapítvány képviselőjét is meghívták.


Mi lesz veled Madárbácsi?

Tegnap különleges vendége volt a Kerekerdő Alapítvány központjának. Barbácsi Zoltán látogatott el az Ökocellába. Személyének örültünk, az oknak, ami miatt érkezett már kevésbé. Madárbácsi (tisztelői gyakran így emlegetik) tanácsot kérni jött, mert az Őrségi Nemzeti Park igazgatója a központilag kezdeményezett leépítések keretében közel 30 éves természetvédelmi őri munka után elbocsátotta. Aki ezt a hírt hallotta és ismerte Zoltánt az joggal sóhajthat fel: "Ez már a vég!"
Barbácsi Zoltán az intézményes természetvédelem hajnalán még Budapestről költözött le az Őrségbe. Évtizedekig egy aprócska boronaházban élt s aki ismeri, tudja, hogy nála elhivatottabb, a madarakhoz jobban értő embert aligha találhatnánk. Ami adat manapság madarakról Vas megyére, azon belül is az Őrség a Rába-völgy területére létezik, az szinte mind az ő terepi megfigyeléseiből származik. Mint egykori kollégája és főnöke bizton állíthatom, hogy vele az utolsó olyan ember távozott az intézményes természetvédelemtől, aki konkrét területekre vonatkozóan is mindig képben volt. Erdőrészlet, vagy helyrajzi szám szinten is pontosan tudta, ott milyen erdő, milyen élőhely, ill. természeti érték van. A különböző hatósági tárgyalásokon nélkülözhetetlen volt a jelenléte, bár tudását, elhivatottságát sokan irigyelték, illetve nem nézték jó szemmel. Ő is tudja nem volt jó katona. Nem szuívesen hajtott végre olyan utasításokat, melyek értelmetlenek voltak, vagy kárt okoztak. Nem járt élen az adminisztrációban és a talpnyalásban, ezért tudása, érdemei ellenére sem juthatott feljebb a ranglétrán.
Hogy miért rugták ki? Sima egyszerű utálat, mondta valaki az ÖNP állományából. Kb egy éve az igazgató tudatosan gyűjtötte a bűnlajstromot. Ha nem volt pontos a havi adminisztrációval az óriási bűn volt, az nem sokat számított, hogy nélküle nem létezne Őrségi Nemzeti Park, nem létezne Natura 2000 es területlista, nem lennének madártani adatok a területekről. Madárbácsi ennek az ügynek szentelte az életét. Szabad idejében is ezzel foglalkozott. Preciz, szinte naprakész nyilvántartása volt a megye gólyáiról, ha más mód nem volt megóvásukra, fészkeket helyezett át, vagy javított meg saját kezüleg.
Furcsa a világ. Olyan ember aki pontosan oda ér az értekezletre, bőven akad, de aki éjt nappallá téve beveszi magát a vadonba, hogy egy-egy területről többet tudjunk, hogy egészségét sem kímélve minden lehetségest megtesz egy-egy faj, élőhely megóvásáért, olyan már egyre kevesebb.
Vajon mit kezd egy ilyen ember? Elmegy TESCO pénztárosnak?
Reméljük nem!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home