Kerekerdő Alapítvány

Thursday, September 14, 2006

Rügyecskék erdős sikersztorija

A Rügyecskék Alapítvány az első levelet a kistarcsai 8 hektáros fenyves erdő ügyében 2001-ben írta meg. Megkeresték az erdő szomszédságában lévő Kistarcsai Kórházat, hogy mi a terve az erdővel, mivel abban szemmel láthatóan túl sűrűn ültették a fákat (átlagosan egymástól 50 cm-re), amelyek így nem kapnak elegendő fényt és a gyors növekedés következtében megnyúlnak s amelyik nem bírja a versenyt kidől, esésében felfogja a többi fa, így nem tud elkorhadni, hogy halálában tápanyagával a földet gazdagítsa. A Kórház, a tulajdonos Pest Megyei Önkormányzathoz irányította az erdővédőket. Ott kiderült, hogy nem is tudtak arról hogy ők a tulajdonosok.Éveken át húzódott, hogy a tulajdonos jogszerűen erdőgazdálkodóvá váljon. Végül 2004-ben szerződést kötött a Rügyecskékkel, hogy a tisztítási munkálatokat elkezdjék. Csak a száraz fákat vehették ki, kézi fűrésszel dolgoztank, heti 2-3 napban, 2-3 önkéntessel. Lassan haladtak, de a munka nyomán a kiritkított területen elkezdett megerősödni a lombos újulat, amelyre végig nagyon vigyáztak. A következő évben az önkormányzat úgy döntött: szakemberre bízza a ritkítást. Idén nyáron megkezdődött az erdő gyérítése. Nem telt bele egy hét, a lakosság kétségbe esetten fordult Rügyecskékhez. Sokan kifogásolták, hogy az erős fákat kivágják, a vékonyakat otthagyják. Csak hab volt a tortán, hogy a munkákat gyakran hajnali ötkor kezdték, és hétvégeken még este 9-kor is zúgott a láncfűrész.Bár a munka szakmai felügyeletével megbízott erdész (Telegdy Pál) biztosította az aktivistákat arról, hogy hozzáértő csapat csinálja a ritkítást, a terepszemle után ennek ellenkezőjéről győzödött meg a Rügyecskék csapata. Szerintük a vastag fákat kellene meghagyni és a vékonyakat, szárazakat, görbéket kivágni, nem fordítva, ahogy történik. Jobban kellene vigyázni a lombhullató fákra, mert évek múlva azokkal vegyülve lesz az erdő hasonlatos a természetközeli állapothoz. Nem egyenes utakat kellene nyírni az amúgy is mértani ültetésű erdőbe, mert ez nem hogy lazítaná, de tovább erősíti a telepített erdő ismert, szabályos szerkezetét. A munkavezetőt, majd az Állami Erdészeti Szolgálat erdőfelügyelőjét is megpróbálták igazukról meggyőzni, de miután kiderült, hogy nem erdész a tiltakozók szakmája nem álltak velük többet szóba.
A júliusi helyszinelés után élesbe fordult az ügy. Fotók készültek és a Rügyecskék vezetője segítséget kért más szervezetektől. Így jutott el hozzánk a Kerekerdő Alapítványhoz is a segélykérő levél Ferjentsik Violától a Rügyecskék vezetőjétől. Nyilvánvaló volt, hogy olyan erdész szakemberre lenne szükségük, aki lojális a zöld ügy iránt s akit nem lehet lesöpörni két szóval. Megadtuk néhány olyan erdőmérnök ismerősünk elérhetőségét, akik a közelben élnek.
Ezek után a Rügyecskék megkeresték Gadó György Pál erdőmérnököt, aki szabadsága előtti utolsó napon kiment a helyszínre és másnap szakvélemyényt írt az ott látottakról, önkéntes munkával, költségtérítés nélkül. Az ő szakvéleményét elküldték az illetékeseknek.Válaszul kimentek a helyszínre a megyei elöljáróságok és az erdész, Telegdy Pál elmagyarázta nekik, hogy minden úgy jó, ahogy van. A Rügyecskéket nem hívták meg. Érdeklődésükre a megyénél arról tájákoztatták, őket, hogy mindent rendben találtak, de ha találnak még egy erdészt, aki szintén a leírt szakvéleményt képviseli, akkor ígérik, hogy tesznek valamit. A Kerekerdő Alapítvány által javasolt listából sikerült elérni Tímár Gábort, aki maga is az Állami Erdészeti Szolgálat kötelékében dolgozik és szintén ingyen és bérmentve kiment a helyszínre, mért és szakértett, majd a perdöntő szakvéleményt megfogalmazta. Újabb egyeztetések, helyszínelések.. Ekkora már Tímár Gábor szakvéleménye számokkal és mérésekkel bizonyította be, hogy az elvégzett ritkítás túlzott mértékű és nem az erdő érdekeit szolgálja és többszörösen meghaladja az üzemtervben előírt lehetőséget. Végül az Állami Erdészeti Szolgálat leállíttatta a munkákat és várhatón bírsággal sújtja a gazdálkodói jogokkal rendelkező Megyei Önkormányzatot. A szóban forgó erdőben tavaly télen egy élményösvényt kezdett el építeni, a Rügyecskék, amelyet a német Ökowerkkel együttműködésben jövő tavasszal szeretnének befejezni. Sajnos a szakszerűtlen munka már az erdő nagyobbik részét érintette, de az erkölcsi győzelem a Rügyecskéké. Grartulálunk hozzá. Részletek: www.rugyecskek.hu.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home