Kerekerdő Alapítvány

Thursday, February 22, 2007

Veszprém is génmódosítás-mentes övezet lett
Veszprém, 2007. február 22.:

A veszprémi képviselőtestület elfogadta az előterjesztést, miszerint Veszprém megyei jogú város önkormányzata eszközeivel támogatja Veszprém város génmódosítás-mentes övezetté való válását.Veszprém megyei jogú város közgyűlése a mai nap során támogatta a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetségének azon kezdeményezését, miszerint Veszprém csatlakozzon a génmódosítás-mentes övezetekhez.A kezdeményező szervezetek üdvözlik a városatyák döntését, miszerint Veszprém megyei jogú város önkormányzata- génmódosítás-mentes politikát követ az általa nyújtott szolgáltatások kialakításában (pl. iskolai étkeztetés), - segíti a génmódosított növényeket nem használó mezőgazdasági gyakorlat elterjedését - figyelemmel kíséri a génmódosított növények hatósági engedélyeztetését, rendeletileg korlátozza a génmódosított növények termesztését a helyi védettséget élvező területek körzetében.
Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke elmondta: „Nagy jelentőségű döntés született, mellyel veszprémi önkormányzat óvatosságra inti lakóit, földművelőit a génmódosított növényekkel kapcsolatban.” A tervezett tevékenységek megvalósításába a Veszprém megyei jogú város önkormányzata bevonja a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesületet és annak szakértőit is - szerepel a határozatban.
„Az Országgyűlés és az Európai Unió környezetvédelmi minisztereinek döntését követően nagyon jó hír, hogy a veszprémi önkormányzat konkrét tevékenységekkel kívánja elérni a génmódosítással kapcsolatos kellő elővigyázatosságot. A mai döntéssel Veszprém lett a hatvanhatodik génmódosítás-mentes település hazánkban.” – fűzte hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének munkatársa.

A Kerekerdő Alapítvány tavaly májusban egy egész napos aláírásgyűjtő akció keretében szintén kezdeményezte, hogy Szombathely Önkormányzata is deklarálja csatlakozási szándékát azon településekhez és régiókhoz, melyek génmanipulált termék mentes övezetté kívánják magukat nyilvánítani.

Az előző önkormányzat illetékes (kv-i) bizottsága szeptemberben tárgyalta a beadványt, de a következő testületre testálta a döntést. Az új testület összevont bizottsága is tárgyalta a beadványt, de nem jutottak előbbre. Meglehetős értetlenség fogadta a kezdeményezést. Ez annál is inkább érdekes, mert a Nyugat-dunántúli regionális Fejlesztési Tanács több független szakértő bevonása után már több mint egy éve kinyilvánította a GM mentes európai régiókhoz való csatlakozási szándékát.

Gyöngyössy Péter

0 Comments:

Post a Comment

<< Home