Kerekerdő Alapítvány

Wednesday, November 29, 2006

Megalakult az országos erdészeti valamint a környezet és természetvédő szervezetek
érdekegyeztető fóruma

Tárgyalóasztalhoz ültek az erdészek és a zöldek

A Kerekerdő Alapítvány kezdeményezésének eredményeként, mintegy féléves előkészítés után, november 23-án Budapesten került sor arra a rendezvényre, mely országos erdészeti érdekvédelmi szervezetek, valamint az erdők ügyével kiemelten foglalkozó, öt legjelentősebb országos hatókörű környezet- és természetvédő szervezet részvételével valósult meg. A Nádor Teremben lezajlott fórum házigazdája a Magyar Természetvédők Szövetsége volt. A meghívott kilenc szervezet mindegyike első számú vezetőjével és több szakértővel képviseltette magát.
A két egymást rendszeresen bíráló fél egy asztalhoz ültetésével, a szervezést, az MTVSZ tagszervezeteként végző Kerekerdő Alapítvány régi szándéka valósult meg. Az erdészeti és a környezetvédő civil szervezetek, a társadalom szervezett csoportjai. A társadalom általuk képviselt részének véleményét, elvárásait, érdekeit jelenítik meg. A közjó azt kívánja, hogy ezek az eltérő, vagy annak látszó célok egyeztetésre kerüljenek, hogy az érdekérvényesítés során ne oltsák ki egymást.
A konstruktív légkörben lezajlott rendezvényen a mintegy kéttucat szakember egyhangúlag döntött arról, hogy ezentúl rendszeresen találkoznak, egyeztetik véleményüket, törekednek közös álláspontok kialakítására, és ha kell közös erővel lépnek fel az erdők ügyében. Közös elhatározással kimondták az Érdekegyeztető Fórum megalakulását, így az “egyszeri” rendezvény egy civil kezdeményezésként megvalósuló, rendszeres érdekegyeztetési formává alakult.
A felek megállapodtak abban, hogy az erdők ügyében mind az erdészeti, mind pedig a környezet és természetvédelmi szakigazgatás oldalán meg kell teremteni a társadalmi részvétel intézményes kereteit. Döntöttek arról, hogy az Országos Erdő Tanács, valamint az Országos Természetvédelmi Tanács létrehozásához szükséges törvénymódosítási javaslatok kidolgozásához, valamint az erdészeti szervezeteknek az Országos Környezetvédelmi Tanácsba való részvételét lehetővé tevő intézkedésekre operatív munkacsoportot hoznak létre.
A zöld szervezetek képviselői támogatják a magánerdő tulajdonosokat és gazdálkodókat képviselő szervezeteknek azt a törekvését, mely a természetvédelmi korlátozások miatti kártérítés, kompenzáció megfizetését szorgalmazza, amint ez más megfogalmazásban korábban is szerepelt a zöld szervezetek állásfoglalásaiban. A probléma részletes megoldására szintén munkacsoport tesz majd javaslatot.
A faipart képviselő országos szervezet meggyőződhetett arról, hogy a zöldek nem akarják megfosztani sem az ipart, sem a felhasználó lakosságot a fától, mint természetes alapanyagtól és egyetértés van abban is, hogy a fatüzelésre átálló nagy hőerőművek állami dotációja kedvezőtlen helyzetbe hozza a hazai faipart. A fa alapú biomassza felhasználásának mesterséges előnyben részesítése a nyilvánvaló gazdasági szempontokon túl környezetvédelmi oldalról is erősen bírálható.
A napirenden lévő kormányzati intézkedések közül több kedvezőtlenül érinti az erdők sorsát és az erdőt erdészként vagy természetvédőként szolgáló szakembereket egyaránt. A jelenlévő civil szervezetek elhatározták, hogy közösen lépnek fel az Állami Erdészeti Szolgálat megszüntetése, illetve FVM hivatalokba való beolvasztása, valamint a nemzeti parki intézményrendszerben tervezett összevonások ellen. Szóba került az erdőtörvény módosítása és a tervezett nemzeti parki törvény is. Megegyezés született arról, hogy a jövőben a két fél lépéseket tesz arra, hogy a tervezetekkel kapcsolatos erdészeti és zöld civil véleményeket egyeztetik és lehetőség szerint támogatják egymás törekvéseit.
A következő fórum házigazdai szerepét a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége vállalta magára.
A fórumon résztvevő szervezetek:

Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország
Országos Erdészeti Egyesület
Palocsa Egyesület Élő Környezetünk Helyreállításáért
Pro Silva Hungaria
Védegylet
WWF Magyarország

0 Comments:

Post a Comment

<< Home