Kerekerdő Alapítvány

Monday, October 30, 2006

Európai Madármegfigyelő Napok és Erdei Iskolai hétvége Felsőcsatáron

Mintegy 5000 madárbarát 204 helyszínen 174 faj közel 400ezer példányát figyelte meg Magyarországon az október 7-8-ára meghirdetett Európai Madármegfigyelő Napok keretében. Litvánia után nálunk figyelték meg a legtöbb madarat, a résztvevők számában pedig csak Spanyolország előzött meg minket.
Leggyakrabban seregélyt, tőkés récét, és dankasirályt láttak, de előfordult néhány igazi különlegesség is, mint a pusztai ölyv, és a pehelyréce. A madármegfigyelő akciót minden év október első hétvégéjére - amikor a kontinensen már javában zajlik az őszi madárvonulás -, szervezi a BirdLife International, itthon pedig hazai partnere, a Magyar Madártani Egyesület.
Megyénkben is 7 helyszínen folyt a megfigyelés, köztük Felsőcsatáron, a Kerekerdő Alapítvány őszi Erdei Iskolai hétvégéjének madarász foglalkozásain is. A Vas-hegy és a Pinka-szurdok körzetében az iskolások 25 madárfaj több, mint 300 egyedét jegyezték fel, közülük legnagyobb egyedszámban a seregély képviseltette magát. Különlegességként itt a sárgafejű királykát, a hollót és a fekete harkályt említhetjük meg.
Péntektől - vasárnapig azonban más érdekességek is előkerültek – a madarak kétségkívül meghatározó szerepe mellett -, mint a különböző fa és cserjefajok jellemző őszi lombszíneződése és termésérése, valamint a környéken található gombafajokkal való ismerkedés. Természetesen a Pinka-folyó és a vaskori halomsírok meglátogatása sem maradhatott ki a programból. Mindezekre kisebb-nagyobb túrák keretében került sor, ahol a környék különleges geológiájáról, növénytársulásairól, jellegzetes tájhasználatáról is hallhattak a gyerekek. Esténként diavetítés, rejtvényfejtés volt a program, a reggel pedig Ida néni féle lekváros kenyérrel indultJ
A rövid, de tömör hétvégét lezáró körséta során a csapat, bizony az erdőben található szemetet is begyűjtötte.
Végezetül az ügyesek – a rejtvényfejtéssel, erdei képek készítésével gyűjtött pacák beváltásával – az élmények mellett még hasznos természetismereti könyvekkel, kiadványokkal, ismeretterjesztő plakátokkal térhetett haza.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home