Kerekerdő Alapítvány

Wednesday, September 27, 2006

Egyeztetés az Országos Erdészeti Egyesület elnökével

Néhány hónapja a Kerekerdő Alapítvány elnöke egy érdekegyeztető tárgyalást készít elő erdészeti és zöld civil szervezetek között. A puhatólózó, előkészítő diskurzus egyik fontos állomására került sor az elmúlt pénteken, amikor dr. Pethő Józseffel az Országos Erdészeti Egyesület elnökével találkozott az Alapítvány elnöke.
Néhány érdekes tanulsága volt a diskurzusnak.
Az OEE és a többi erdészeti szervezet is nagy országos és hierarchikus felépítésű szervezet és számukra nehezen érthető a zöld mozgalom hálózatos felépítése. Ezért nem kevés bizalmatlansággal viseltetnek zöld szervezetekkel szemben. Valószínüleg nem lesz könnyű elfogadtatni azt, hogy bizonyos kérdésekben a párbeszédre és együttműködésre törekvés, nem zárja ki a jövőben sem, más témákban a kritikai hangot, vagy akár a konfrontációt. A beszélgetésből az is kiderült, hogy nem igazán ismerik a zöld szervezeteket, még azt az ötöt sem, amelyeket a szervező az egyeztetés zöld oldalaként javasolt. Inkább csak neveket ismernek, különböző, számukra nem túl kedvező ujságcikkek szerzőiként.
Az elnök úr elmondta, hogy az elnökség már foglalkozott a témával, de nem volt teljes egyetértés, még abban sem, hogy leüljenek-e a zöldekkel tárgyalni. Most szeptember végén döntenek végleg.
Az is kiderült, hogy az erdészeknek a legfőbb problémája az, hogy tudomásuk szerint az intézményes természetvédelem, (név szerint Haraszthy László) nem tett le arról a tervéről, hogy a védett állami erdőket az erdészeti zrt-ktől átvegyék nemzeti parki vagyonkezelésbe. Ő úgy tudja erről kormánydöntés készül és akár már január 1-től bekövetkezik ez a lépés. Ezzel párhuzamosan további veszély a többi állami erdő privatizációja. Lehet egy ilyen alku a háttérben a különböző üzleti körökkel. Számukra ebben az egészben Haraszthy személye a fő probléma, akivel nem lehet tárgyalni, megbízni.
Másik nagy problémának tarja az erdészeti szolgálat gyengítését és integrálását más szervezetekbe. Mint mondta az erdészeti hatóság gyengülését sok erdőgazdálkodó is szívesen látná. Jelenleg az Erdészeti Szolgálat az utolsó komoly védőbástya a zöld területek védelmében.
Valószínűnek tűnik, hogy a tervezett tárgyaláson nem lehet megkerülni ezeket az, erdészek számára neuralgikus kérdéseket. Vajon lesz-e konstruktív megoldási javaslata a zöld és az erdész oldalnak arra, hogy milyen legyen az erdők, benne a védett erdők kezelő szervezete, illetve hova tartozzon az erdészeti hatóság.
A zalegerszegi OT-n a zöld szervezetek erdős állásfoglalásban benne van, hogy a védett állami erdők kerüljenek NP kezelésbe az erdészeti szakszemélyzettel együtt.
Többeknek az a véleménye hogy rendezni kellene a helyzetet, de a NP-k jelenlegi instabil és szétvert állapotukban alkalmatlanok komolyabb tervszerű és szakszerű erdőfenntartásra. Jobbnak tűnik egy olyan rendszer, mely a vagyonkezelői szerződéseken keresztül az erdészeti szervezetet alakítja a feladathoz, amit az NP-k mint afféle gondnoki szervezet (megbízó) felügyelnek.
Az Erdészeti Szolgálat egy jól működő, nagy hagyományokkal rendelkező szervezet. Legjobb lenne így megtartani, de erre kicsi az esély. Kérdés, hogy a főként műszaki szakikból álló Zöld Hatóságnál, vagy valamelyik nagy agrár konglomerátumban lenne-e jobb helyen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home