Kerekerdő Alapítvány

Monday, September 18, 2006

Közel negyedmilliárd forint felajánlás az erdőkre 1 %-ból

Az APEH honlapján nyilvánosságra hozták a 2005. évi szja. un. második 1 %-ból összegyűlt felajánlások összegét. Eszerint az "Erdők közjóléti célú védelme és bővítése" c. 1445-ös tecnikai számra 216 millió forint gyűlt össze.
Mint ismeretes Báder László a Palocsa Egyesület Élő Környezetünk Helyreállításáért elnöke kezdeményezte a Költségvetési Törvény tervezésének időszakában, hogy a folytonos erdőborítás támogatására létesüljön egy külön felajánlási cím. A kezdeményezést több nagy hazai zöld szervezet is felvállalta. Így a Magyar Természetvédők Szövetsége - Föld Barátai Magyarország, a WWF Magyarország, a Védegylet, a Levegő Munkacsoport, a Hatvani Környezetvédő Egyesület és a Magyar Környezetgazdaságtani Központ. A kezdeményezést az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága támogatta, bár némileg módosult a jogcím elnevezése. A kezdeményezők valójában arra számítottak, hogy majd csak 2006 évi szja-ra vonatkozik az az új felajánlási lehetőség, ezért meglehetősen későn kezdődött valamiféle kampány. Így például az Erdészeti Lapok le se hozta ezt a lehetőséget.
Annál nagyobb öröm ez a közel negyedmilliárd forint, mert jól jelzi, hogy az állampolgárok fontosnak tartják az erdők ügyét és azt, hogy az erdők közcélú szolgáltatásainak biztosítására közpénzeket is kell fordítani. Jelenleg az erdőkre, lényegét tekintve, nem fordít közpénzt az ország. Az erdőgazdálkodók mindössze a saját befizetéseikből származó Erdőfenntartási Alapból részesülhetnek bizonyos támogatásban.
A mostani 216 millió elsősorban jelképes jelentőségű, hiszen ezt zöld civil szervezetek kezdeményezték és nagyrészt erdőgazdálkodók részesülhetnek majd belőle.
A kezdeményezők ígéretet kaptak az FVM illetékeseitől, hogy a pályázatok kiírásában és a pénz elosztásában részt vehetnek.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home