Kerekerdő Alapítvány

Tuesday, October 31, 2006

Madártani szenzáció a Vas-hegyen

Kelemen Tibor a Kerekerdő Alapítvány kuratóriumának tagja, erdei iskolák és nyári táborok madarász foglalkozásainak vezetője különleges észlelésről számolt be az elmúlt héten. A Felsőcsatári szőlőhegyen, hétvági házuk közelében uhu pár jelenlétét tapasztalta. Sikerült a madarakat megfigyelni és hangjukat is rendszeresen hallotta hajnalban és alkonyatkor.
Az uhu (Bubo bubo) Bubó doktor névadója legnagyobb méretű bagolyfajunk. Magyarországon nagyon ritka, fokozottan védett madár. Ritka észlelése szenzációnak számít még a természetvédők körében is. Térségünkben sokáig úgy tudtuk, hogy csak a Kőszegi-hegység ausztriai oldalán fordul elő.
Az egymásnak felelgető uhu pár jelenléte ígéretes, hiszen hamarosan közeledik e ritka földön fészkelő madár költési időszaka. E csúcsragadozó megjelenése a Vas-hegyen jelzésértékű, mely jól jelzi, hogy a Pinkát helyenként meredek sziklafalakkal, szurdokerdőkkel kísérő hegy egyre jobb természetességi állapotba kerül.
A kérdés már csak az, hogy a Vas-hegy-csoport magyar vagy ausztriai oldalán talál magának alkalmas, zavarástól mentes fészkelőhelyet.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home