Kerekerdő Alapítvány

Tuesday, October 31, 2006

Megszűnhet az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Megbízható forrásból származó információk szerint a környezetvédelmi szaktárca a létszámleépítések mellett, újabb átszervezésre készül. Úgy tűnik a hatósági jogkör áthelyezése után, csonkává vált nemzeti park igazgatóságok száma is csökkenni fog. A tervek szerint megszüntetik az önálló Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságot. Az illetékességi terület északi fele a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósághoz, déli része a Balatonfelvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozik majd.
A hír hatására zöld szervezetek egy csoportja levéllel fordult a zöld tárca vezetőihez, melyben kifogásolják, hogy a tárca rendszeresen így most is elmulasztja az érintettek tájékoztatását, a szakmai szervezetek véleményének kikérését. A civil szervezetek nem látják indokoltnak az ÖNPI megszüntetését, annál is inkább mert a, mintegy ötven apró települést magába foglaló területen a természetvédelem a helyi társadalom jelentős részét közvetlenül érinti.
Mint ismeretes az Őrségi Tájvédelmi Körzet nemzeti parkká fejlesztése civil kezdeményezésre indult, amit elsősorban a tudományos körök nyomására az illetékes tárca is felvállalt. A helyi lakosság félelmeit, ellenérzéseit azzal az indokkal sikerült lecsillapítani, hogy a térségbe települő önálló igazgatóság lehetővé teszi a helyi ügyek helyben való intézését és az új szellemi központ jelentős segítséget nyújthat majd a lakosság életéhez.
A jelek szerint, a négy éve jelentős költségvetési forrásból létrehozott új intézmény hamarosan megszűnik, mely újabb dicső állomása lesz az állami természetvédelem évek óta tartó mélyrepülésének.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home