Kerekerdő Alapítvány

Tuesday, February 13, 2007

Zöld reinkarnáció

Pécsen újjáéledt az "Apadó kút" , "Zöld fürkész" címmel. Mielőtt a tisztelt olvasó egerével a "bezárás" gombra suhanna, ennyi vészjósló "zöldség" olvasása után, megnyugtatjuk, hogy két környezeti nevelési programról van szó.
A pécsi Szivárvány Gyermekház és a Zöld Híd Alapítvány munkatársai az elmúlt év telén jártak Szombathelyen a Kerekerdő Alapítványnál. Látogatásuk oka tapasztalatgyűjtés, tapasztalatcsere volt. A közel 20 évnyi, egykor volt program, ötlet, tapasztalat bemutatása a jelek szerint nem volt eredménytelen. Hamarosan megérett a pécsiekben az elhatározás, hogy megpróbálnak az Apadó kút c. programhoz hasonló egész éves programot indítani. Mint ismeretes az Apadó kút ("Egy mozgalom a természetért") a kilencvenes évek elején, még a Kerekerdő Alapítvány létrejötte előtt működött. A program gazdája a szombathelyi Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ volt. A program ötlete illetve a lebonyolító stáb viszont a Kerekerdő Alapítványhoz kapcsolja ezt a mintegy három éven át működött programot. Az Apadó kút lényege az volt, hogy olyan iskolai osztályokat csoportokat próbáltunk verbúválni akik "örökbe fogadják" a természet egy darabkáját és a tanév során a kiküldött feladatok, javasolt módszerek segítségével törekednek a megismerésére. A végzett munkáról a csapatok kis konferenciákon számolhattak be. A legkitartóbbak, legügyesebbek ingyenes táborozási lehetőséget nyerhettek. A programra, mint afféle projektre, akár az iskolai tananyag jelentős része felfűzhető volt. Erre akkor a legjobb példa a Váci Mihály általános iskola egyik osztálya volt ahol a program afféle integrált tantárgyként működött. A Csónakázó-tó szigete volt a csapat titkos területe. A gyerekek (a Szigetlakók) sokféle dolgot mértek, megfigyeltek, vizsgáltak. Munkájukat dokumentálták, ábrázolták. Térképet rajzoltak, növényeket állatokat határoztak. Készítettek riportot és verset írtak, és vizsgáltak bagolyköpetet. Gyűjteményeket állítottak össze és magvakat csíráztattak és ültettek és odútelepet építettek A vasi programra kezdetben ötvennél is több csapat nevezett be, végül közel harmincan ki is tartottak.
A pécsi Zöld fürkész program e tanévben indult a Kerekerdő Alapítvány által kiadott "Természetről a természetben" c könyvben az Apadó kút"-ról írt fejezet szerint. A szervezők a szombathelyi tapasztalatokra építve sok új ötlettel is gazdagították az eredeti programot. Pécs környékéről 16 csapat nevezett és közülük csak néhány maradt távol a január 24-én megtartott első konferenciáról. A szervezők jól átgondolt tematikát dolgoztak ki, a feladatok végrehajtásához munkafüzetet készítettek és nagyon ötletes mindenre kiterjedő értékelési rendszert dolgoztak ki. A zsűrizésben a Kerekerdő Alapítvány elnöke is részt vett. Érdekes volt megtapasztalni, hogy kicsit új formában, hogyan valósul meg Pécsen az a program mely több mint tíz éve Vas megyében működött. A konferencia legjobb része csakúgy mint Szombathelyen a gyerekek által kipakolt térképek tablók, gyűjtemények színes kavalkádja volt. A kissé oratóroikus, enyhén merev bemutató előadások izgalmait a szervezők játékos foglalkozásokkal próbálták oldani.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home