Kerekerdő Alapítvány

Wednesday, February 07, 2007

Itt még a fának is füle van!

A címben szereplő gyermekbölcsesség a Kerekerdő Alapítvány által szervezett "Téli erdei iskolai hétvégén" hangzott el a Pénzesgyőr közelében fekvő Szömölke-patak völgyében. Természetesen a júdásfül gomba megismertetése után csusszant ki valamelyik "gazfickó" száján az elmés megállapítás. Bár a tavaly, oly nagy élvezettel kóstolgatott téli fagy, hó és zúzmara mindent beborató fehérsége elmaradt, cserébe a gyerekek minden jellegzetes területnek adtak valamilyen nevet. Miután az elaknásított területen (tehénlepényekkel teli legelő) tújutottunk, következtek a dagonyázó óriások (zsombékos, ahol a zsombékok messziről óriási hajas kobakoknak látszottak ), majd a vakondtúrásos rét következett, végül az erdő, ahol a fának is füle volt.
A Pangea Egyesület háza tavaly jól bevált az erdei iskolai hétvége helyszínéül. Bár a patak most nem volt befagyva, helyette üdezöld mohákkal borított fehér sziklákban gyönyörködhettünk. Idén kicsit korábban január utolsó előtti hétvégéjén indult erdei iskolázni a kis csapat. Összesen 29 főnyi különítmény vállalta hogy hosszú vonatozás, majd némi buszozás után végre bakonyi levegőt szívhasson.
Ismét három kiscsoportos foglalkozáson bővíthették természetről szerzett ismereteiket a résztvevők. A növényismereti foglalkozáson, ezúttal a fák bokrok alakjára, a rügyekre és a fakéregre, illetve a lágyszárúak téli maradványaira figyeltünk. Míg a botanászok "rügyeztek", a madarászok a felröppenő madárseregeket tanulmányozták. A harmadik csapat pedig az erdei vadak nyomai után kutatott.
Vasárnap ismét volt egy nagyobb túra, de okulva a tavalyi tapasztalatokból ezúttal nem tévedtünk el. Cserébe egy kis napozásra is jutott idő.

Gyöngyössy Péter

0 Comments:

Post a Comment

<< Home